D-vitamin till barn
D-vitamin är ett näringsämne som spelar en avgörande roll i barns hälsa och utveckling. D-vitamin är nödvändigt för att barns benstomme ska växa och utvecklas normalt. Vitaminet bidrar även till att upprätthålla normala tänder och ett normalt fungerande immunsystem. Bristen på solljus i Sverige under vintermånaderna gör att barn riskerar att få för lite D-vitamin, och kan därför behöva ta tillskott i perioder.
Källor till D-vitamin:
Barn kan få i sig D-vitamin genom både kost och solljus. När huden exponeras för solljus, särskilt under sommarhalvåret, producerar kroppen D-vitamin. I Sverige, under juni och juli, räcker det med att vara ute i solen i kortärmad tröja och shorts i cirka 15 minuter några gånger i veckan för att tillgodose det behovet. Under vinterhalvåret när solljuset tryter kan man se till att få i sig rätt mängd D-vitamin genom att i första hand välja en vitamin D rik kost samt vid behov stötta med ett D-vitamintillskott.
Mat med D-vitamin:
Fet fisk som lax och sill
Ägg
Berikade mejeriprodukter (all mjölk, fil, yoghurt och motsvarande vegetabiliska produkter med fetthalt upp till 3 procent berikas med D-vitamin).
Berikade oljor och flytande matfetter
Hur mycket D-vitamin behöver barn få i sig?
För att säkerställa att barn får tillräckligt med D-vitamin rekommenderas följande:
Barn under 2 år: Alla barn bör få ett dagligt tillskott av D-vitamin i form av D-droppar, motsvarande 10 mikrogram per dag.
Barn över 2 år: 10 mikrogram per dag. De som inte regelbundet äter fisk eller D-vitaminberikade livsmedel, eller de som bär kläder som täcker stora delar av kroppen och därmed får begränsad solexponering, kan behöva fortsätta med D-vitamintillskott. I vissa fall kan dosen behöva ökas till 20 mikrogram per dag.
Läs mer om rekommenderat intag hos Livsmedelverket.
D-vitaminbrist
D-vitamin är en av få vitaminer som barn riskerar att få brist på, detta på grund av bristen på solljus under vinterhalvåret. För att underlätta för personer i Sverige att få i sig D-vitamin, har förebyggande åtgärder som berikning av livsmedel tillämpats. Långvarig brist kan leda till rakit, även kallad "engelska sjukan", vilket visar sig som mjukt och missformat skelett. Detta är mycket ovanligt i Sverige.